+385/21/620 629

Fiksna Protetika

Prije ili kasnije suočavamo se s gubitkom zuba ili gubitkom kvžica na žvačnim plohama kutnjaka i predkutnjaka.

Da bi takvim zubima vratili funkciju koja omogučava žvakanje, higijenu, pa čak i statiku glave trebali bi biti rekonstruirani.  Na našu sreću današnji materijali su visoko estetski i nadasve precizni.

1. Porculanske ljuske

Porculanske ljuske ( laminati, venerr-i) su tanke pločice koje se lijepe na minimalno preparirane ili nepreparirane obrazne plohe zuba, ovisno o indikaciji.  One su po svojoj građi slične caklini , te ih smatramo caklinskim nadomjestkom. Upravo zbog toga s porculanskim ljuskama možemo ostvariti vrhunska estetska i funkcionalno rehabilitacijska rješenja.

2. Krunice i mostovi

Krunice i mostovi su idealni za rekonstrukciju frakturiranih i velikim ispunima oštećenih zuba. Nakon gubitka zuba važno je naše zube nadomijestiti jer dolazi do pomaka susjednih zuba na nefiziološki način u prazan prostor, a uz to dolazi do pomaka čeljusnog zgloba.

indikacije za izradu krunica su: -zubi oslabljenim velikim ispunima -rekonstrukcija fraktruriranih zubi -zaštita endodontski liječenih zubi -kada je potrebno izraditi most

3. Pune porculanske i cirkonij krune

Emax puna keramika, koja je po sastavu litij disilikat, a može se izraditi press ili frez cat- cam tehnikom. Također cirkonij porculanske krune se izrađuju kompjuteriziranom cat-cam tehnikom iz blokova cirkona kontroliranog podrijekla (proizvođač Amman Girbach).  Dakle nemaju metalnu jezgru a time ostvaruju bolji estetski rezultat.

Konačni cilj je postići harmoničnu estetiku i nadasve funkcijsku rehabilitaciju vaše usne šupljine.

4. Metal keramičke i zlatnokeramičke krunice i mostovi

Ove vrste krunica se koriste dugi niz godina u protetici. Njihovu osnovu čini plemenita legura, titan ili zlato na koju se slojevito nanosi porculan.