+385/21/620 629

Načini dijagnosticiranja

PREGLED ZUBA I SLUZNICE

Pregled zuba, uz pomoć ogledalca i sonde, osnovna je i najvažnija dijagnostička metoda. Svaki vaš zub ima četiri, odnosno pet ploha, radi toga treba odvojiti dovoljno vremena da se svaki zub detaljno pregleda, jer karijes nije uvijek vidljiv kao rupa ili smeđa promjena na zubu. Ponekad su prve promjene kredasto bijele boje ili je samo vidljivo sivkasto prosijanje između zuba. Iznimno je važno veliku pažnju posvetiti interdentalnim dijelovima zuba (prostorima, gdje su zubi u međusobnom kontaktu), a gdje karijesi najčešće ostanu neprepoznati.
Sva mjesta za koja nismo sigurni, jesu li zdrava ili ne, trebaju biti obilježena u zubnom statusu u karton. Kod sumnje na karijes ćemo učiniti kontrolnu RVG snimku, kako bi sa sigurnošću mogli postaviti ispravnu dijagnozu. Pacijenta ćemo redovito naručiti na kontrolu.

Examination

PREGLED ZUBNOG MESA I PARODONTA - PARODONTOLOŠKI PREGLED

diagnosis-gums

Uz zube, potrebno je pregledati i zubno meso i eventualno postojanje parodontnih džepova. Ukoliko se procjeni da pacijent ima parodontoloških problema, treba napraviti mjerenje dubine parodontoloških džepova kako bi nakon provedene terapije mogli evaluirati stupanj uspješnosti. Sa istom pažnjom treba pregledati sluznicu usne šupljine kako bi se na vrijeme uočile promjene (ev. prekanceroze i kanceroze) koje bi kasnije mogle biti od životne važnosti.

DIJAGNOSTICIRANJE PROBLEMA ODRŽAVANJA ORALNE HIGIJENE

Ljudima koji oralnu higijenu ne održavaju dovoljno dobro to treba reći bez ustručavanja. To je obveza stomatologa i pravi stomatolog to neće prešutjeti. Dapače, on će svakog pacijenta individualno uputiti kakvu četkicu treba koristiti i koji način četkanja treba primjeniti. Briga za pacijentovu higijenu će rezultirati pacijentovim dobrim oralnim zdravljem i dugotrajnom zahvalnošću.
Postoje posebni plak detektori (plak relevatori) kojima se mogu utvrditi naslage na zubima. Premazivanjem plak relevatorima naslage ostaju obojane i vidljive. Četkanjem ta obojenja nestaju, na taj način pacijent nauči koliko dugo treba četkati zube da bi se sve naslage odstranile.