+385/21/620 629

Dentalna implantologija

Dentalna implantologija je stomatološka disciplina koja se bavi ugradnjom implantata. Dentalna implantologija objedinjuje biologiju, biomehaniku, kirurgiju, protetiku, parodontologiju, estetsku stomatologiju i zubotehnički laboratorij.

Zubni implantati su umjetni nadomjesci korijena zuba koji se ugrađuju u čeljusnu kost, kako bi poslužili kao zamjena za prirodne korijene. Implantat se sastoji od titanskog sidrišta u obliku vijka koji se ugrađuje u čeljusnu kost na mjestu gdje nedostaje zub i dijela na koji se nanosi kruna, most ili odvojiva protetska nadoknada, drugim riječima implantatska suprastruktura. Implantat je napravljen od biokompatibilnog materijala koji srasta s kosti jer ga organizam ne prepoznaje kao strano tijelo.

Kada zubni implantati srastu s kosti, oni funkcioniraju jednako kao prirodni zubi i u potpunosti zamjenjuju zube koji nedostaju, te vraćaju osobama osjećaj samopouzdanja i podižu kvalitetu cjelokupnog života.

dentalni-implantat

Indikacije i uspješnost dentalne implantologije

Dentalna implantologija pruža rješenja za sve oblike bezubosti, od nedostatka jednog zuba, preko djelomičnih bezubosti do sanacija potpunih bezubosti. U nekim slučajevima radi se brzoj i jednostavnoj terapiji koja se može obaviti u polivalentnoj ordinaciji specijaliziranoj za ovu vrstu zahvata, dok je kod nekih slučajeva potrebno višemjesečno multidisciplinarno specijalističko liječenje. Suvremena i kvalitetno odrađena implantološka terapija pruža vrlo dobru dugoročnu prognozu i sigurnost. Uspješnost implantološke terapije kreće se od 95 % do 100 % te time predstavlja najsigurniju i najtrajniju moguću terapiju u stomatologiji.

postupak-ugradnje-implantata