+385/21/620 629

Implantologija

Riječ je o laganom, bezbolnom, kratkom i sigurnom zahvatu, koji se izvodi u ordinaciji i u lokalnoj anesteziji, pristup svakom pacijentu je individualan te ovisi o rengenskoj snimci i stanju očuvanosti čeljusne kosti. Rezultati su uspješni i bez rizika.

Dentalni implantati su titanijski vijci koji se ugrađuju u zdravu kost. Njihova namjena je nadomjestiti zubni korijen koji je izgubljen iz nekog razloga. Implantat se iz svog tvorničkog pakiranja otvara neposredno prije ugradnje u kost. Ukoliko je higijena ispravna i redovita implantat se ne odbacuje u 95% slučajeva, te dugi niz godina služe svojoj svrsi.

Tijek zahvata

Prije ugradnje implantata, potrebno je ustanoviti trenutačno stanje zubi i zubnog mesa. Na temelju rendgenskog pregleda ocijeniti ćemo kvalitetu kosti i anatomiju potporne strukture, nakon koje će se pomno isplanirati vrsta i procedura implantološke terapije. Kroz razgovor sa stomatologom i oralnim kirurgom, upoznat ćete se detaljno sa svim fazama ugradnje implantata, a terapiju ćemo uskladiti s postojećim stanjem, željama i očekivanjima klijenta. Implantat se kirurški ugrađuje u kost pod lokalnom anestezijom, stoga je sam postupak vrlo brzo gotov i potpuno bezbolan. Prvi korak je izvaditi postojeći zub, ako već nije izvađen (korak 1). Nakon ugradnje vijka u čeljust slijedi period oporavka od 3 do 6 mjeseci tijekom kojeg implantat srasta s kosti – to je proces koji se naziva oseointegracija (korak 2). Tijekom zarastanja, ako implantat ima primarnu stabilnost, može se nositi i privremena krunica. Nakon što je okolno koštano tkivo sraslo s implantatom i tako osiguralo stabilan korijen za novi zub, na implantat se stavlja gingiva-former koji oblikuje zubno meso za zubni nadomjestak. Tjedan do dva kasnije, nakon zarastanja i oblikovanja zubnog mesa, na impIantat se postavlja suprastruktura (korak 3) i keramička krunica, proteza ili most čime osoba dobiva vrhunsko funkcionalno, ali i estetsko rješenje (korak 4).

postupak-ugradnje-implantata

Metode kojima se ugrađuju implantati

Klasična metoda ugradnje zubnih implantata
Klasična metoda ugradnje zubnih implantata odvija se u 2-3 faze. Prvo se izvadi zub, zatim se ugrađuje implantat i završno se izrađuje keramička kruna. Ovim načinom ostavlja se puno vremena za zacjeljivanje između faza. Dok se ne postave trajne, klijent nosi privremene krunice.

Ubrzana metoda ugradnje zubnih implantata
Ubrzana ugradnja implantata koristi se kada se faze 2 i 3 odrađuju u nekoliko dana, ali postoje neki preduvjeti za zubne implantate koje treba ispitati prije zahvata.