+385/21/620 629

Parodontologija

Paradontologija je posebna grana dentalne medicine koja se bavi prevencijom, dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti koje pogađaju parodont. Paradont su potporna tkiva zuba koja uključuju gingivu (desni), kost i parodontni ligament, a zaslužna su za održavanje zuba u čeljusti.

Parodontne bolesti počinju nakupljanjem patogenih bakterija u tkivima usne šupljine. Naslage bakterijskog plaka i kamenca u prostoru između gingive i zuba (parodontni džep) dovode do kronične upale koja razara potporna tkiva zuba.

Parodontne bolesti možemo podijeliti u dvije velike skupine: GINGIVITIS i PARODONTITIS.

GINGIVITIS uzrokuje nakupljanje bakterija na gingivnom sulkusu s posljedičnom upalom, crvenilom i krvarenjem iz gingive. Iako su gingivitisu podložne osobe loše oralne higijene, određeni faktori kao što su trudnoća, pubertet, ortodontske anomalije ili nošenje proteza doprinose pogoršanju kliničke slike bolesti.

Neprepoznati i neliječeni gingivitis dovodi do progresije bakterijske infekcije koja onda napreduje u dublja tkiva, što zovemo PARODONTITISOM, a dovodi do ireverzibilnog gubitka kosti praćenog pomicanjem i naposljetku gubitkom zuba. Emocionalni stres, pušenje ili sistemske bolesti (npr. diabetes) mogu pogoršati kliničku sliku ove bolesti.